Dopyt

Máte otázku? Zanechajte nám odkaz.

18. augusta 2023

Koniec trubicových žiariviek T5 a T8 v celej EÚ

Ak ste doteraz odkladali výmenu starého osvetlenia za nové, zbystrite pozornosť. Obľúbené žiarivky T5 a T8, bohato využívané v priemyselnom odvetví či administratívnych budovách, dostali v Európskej únii definitívnu stopku. Od konca augusta 2023 budú postupne vyradené z obehu v súlade so smernicami Európskej komisie o ekodizajne a RoHS. Čoho všetkého sa tento zákaz týka, od kedy je platný a čím budeme nahrádzať trubicové žiarivky?

Trubicové žiarivky_t5_t8-1
Po zákaze výroby kompaktných žiariviek (CFLni) skončí v auguste tohto roka aj produkcia trubicových žiariviek T5 a T8. Od septembra sa zákaz dotkne aj halogénových výbojok s označením G4, GY6.35 a G9. 
 
Zdroj obrázka: www.istockphoto.com

Na jar 2022 Európska komisia revidovala smernicu RoHS (=Restriction of Hazardous Substances), ktorá obmedzuje používanie nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach vrátane ortuti v žiarivkách. Dôvodom je postupné vyraďovanie neudržateľných svetelných zdrojov, medzi ktoré patria aj lineárne trubicové žiarivky T5 a T8. Po 24. auguste 2023 bude preto zastavená ich výroba a zakázaný bude aj ich dovoz do celej EÚ. Možný bude už len dopredaj skladových zásob.

Teraz je ten správny čas na výmenu osvetlenia

Podľa niektorých štatistík až 40 % spoločností v súčasnosti stále využíva žiarivky T8. Zákaz predaja a distribúcie žiariviek sa tak dotkne mnohých firiem, pretože budú musieť prejsť na alternatívne riešenia osvetlenia. Ak patríte medzi ne aj vy, skôr či neskôr sa budete musieť poobzerať po nových svetelných zdrojoch. Aké máte možnosti?

  1. Nahradíte žiarivkové trubice LED trubicami.
  2. Vymeníte neefektívne svetelné zdroje za úsporné LED osvetlenie.

Použitie LED trubíc môže okrem iných nevýhod (o ktorých si môžete prečítať viac tu) vyžadovať aj prispôsobenie vnútornej kabeláže svietidla, čím prestane spĺňať príslušné bezpečnostné normy a technické predpisy. Preto sa ako prijateľnejšie riešenie osvetlenia rôznych komerčných budov, priemyselných priestorov, kancelárií, obchodných priestorov a ďalších verejných miest javí LED osvetlenie.

LED svietidlá vs. žiarivky
Zatiaľ čo mnohé spoločnosti v posledných rokoch prešli na energeticky účinnejšie LED osvetlenie, v obehu stále fungujú milióny žiariviek.

Aké sú výhody LED osvetlenia?

Vysoká energetická účinnosť

V porovnaní s inými svetelnými zdrojmi LED spotrebujú veľmi málo energie. Možno tak ušetriť až 80 % energie, ktorú predtým spotrebovali žiarivky.

Dlhá životnosť

LED-ky majú 2 až 4-krát dlhšiu životnosť ako žiarivkové osvetlenie.

Efektívnosť

Prvotná investícia do LED svietidiel je v porovnaní s bežnými žiarivkami o niečo vyššia. No kombinácia výrazne dlhšej životnosti a lepšej účinnosti znamená, že investícia do LED osvetlenie sa vám vráti už po niekoľkých rokoch.

→ Pozrite si prípadovú štúdiu osvetlenia haly v Partizánskom.

Okamžitý štart

LED svietidlá sa okamžite rozsvietia na plný výkon bez akéhokoľvek oneskorenia alebo blikania, na rozdiel od tradičných žiarivkových trubíc, ktoré môžu potrebovať niekoľko sekúnd na dosiahnutie plného jasu.

Ekologickosť

LED osvetlenie obsahuje menej škodlivých látok, ako ortuť a iné toxické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v niektorých typoch žiarivkových trubíc. To robí LED osvetlenie ekologickejšou voľbou.

Dôležité: Žiarivky sú vzhľadom na svoje zloženie považované za nebezpečný elektroodpad, preto nepatria do bežného komunálneho odpadu. Je potrebné ich priniesť na zberný dvor alebo na miesta tzv. spätného odberu (predajne s elektrozariadeniami alebo svetelnou technikou).

Variabilita

V neposlednom rade sú LED zdroje dostupné v rôznych intenzitách svetla. LED osvetlenie je tiež ľahko regulovateľné a môže byť integrované do inteligentných riadiacich systémov, ktoré umožňujú nastavovať jas, farbu a časové harmonogramy podľa potreby.

Aké možnosti ponúkame my?

Nahradenie žiarivkového osvetlenia LED svietidlami je krok správnym smerom pre vašu firmu. A hoci ide o vynútenú zmenu, stále ju môžeme chápať ako príležitosť premýšľať v dlhodobejšom horizonte – ako znížiť náklady, zvýšiť energetickú účinnosť a zlepšiť kvalitu svojho osvetlenia. Toto je rozhodne výhodné pre vaše firemné financie a prispieva k ekologicky udržateľnejšiemu prístupu vo vašom podnikaní. Pozrime sa preto, aké riešenia vám vieme ponúknuť my.

① Kancelárske a obchodné priestory

Kancelárske a obchodné priestory predstavujú dynamické prostredie, kde produktivita, pohodlie a efektívnosť hrajú kľúčovú úlohu. A zatiaľ čo žiarivkové osvetlenie môže často vytvárať chladné a nepríjemné svetlo, LED svietidlá poskytujú jasné a vyvážené svetlo, ktoré sa približuje dennému svetlu a môže zvýšiť produktivitu a pohodu vašich zamestnancov a minimalizovať únavu ich očí.

Kvalita svetla je podporovaná vysokým farebným indexom (CRI), ktorý zabezpečuje verné a presné zobrazovanie farieb. To je dôležité pre kancelárske prostredie, kde zamestnanci pracujú s rôznymi dokumentami či obrazovým materiálom.

Osvetlenie kancelarie
Aj takto môže vyzerať osvetlenie vo vašej kancelárii. Na osvetlenie kancelárskych priestorov v Partizánskom sme použili LED panely PYTA.

Z nášho portfólia odporúčame na osvetlenie kancelárie ako náhradu za kazetové svietidlo 4×18 W použiť:

LED panel PRIUSLED panel PYTA
60 x 60 cm60 x 60 cm
prius pln scaledPYTA 2M 1

Ako náhradu za prisadené svietidlo 2 x 36 W ponúkame:

LED lineárne svietidlo LÍVIALED panel PYTA
120 cm120 x 30 / 60 cm
LIVIAPYTA S 1M

Tip: Ak by ste vymenili všetky lineárne žiarivky vo svojej kancelárii za LED, mohli by ste na osvetlenie použiť o 60 % menej energie. Napíšte nám a radi vám vypracujeme prepočet návratnosti.

② Výrobné a skladové priestory

Priemyselné, výrobné a skladové haly majú špecifické nároky na osvetlenie z hľadiska pracovných procesov, bezpečnosti a efektivity. Často vyžadujú rozsiahle a rovnomerné osvetlenie, aby boli minimalizované zóny tieňov a zabezpečená bezpečnosť pri manipulácii s tovarom.

LED svietidlá poskytujú konzistentné svetlo bez blikania, čo zlepšuje viditeľnosť a pracovné podmienky, znižuje únavu očí a riziko pracovných úrazov. Správny rozptyl svetla zasa zabezpečuje, že sa svetlo dostane tam, kde je to potrebné, a minimalizuje nežiaduci lesk na povrchoch. To je obzvlášť dôležité pri niektorých činnostiach, najmä vo výrobe.

LED osvetlenie môže byť integrované do riadiacich systémov, čo umožňuje nastaviť osvetlenia podľa pracovných časov, aktuálnych potrieb alebo príspevku denného svetla.

vyrobna-hala-dolne-vestenice-2
Priemyselné haly spotrebúvajú veľké množstvo energie práve na osvetlenie. Pri navrhovaní riešenia osvetlenia vo výrobno-skladových halách v Dolných Vesteniciach sme preto dbali aj na dodatočnú úsporu nákladov na energie, a to naprogramovaním DALI stmievania.
 Referenciu nájdete tu → .

Na osvetlenie priemyselných priestorov môžete ako náhradu za prachotesné svietidlo 2 x 36 W (120 cm) alebo 2 x 58 W (150 cm) použiť LED lineárne priemyselné svietidlá:

LENA ECOLENA ECO+LANOTA
120 / 150 cm120 / 150 cm120 / 150 cm
LENA ECO 3 1LENA ECO_plus2Lanota 1

Ako sme si ukázali, LED svietidlá otvárajú dvere k svetlejšej, ekonomickejšej a udržateľnejšej budúcnosti pre priemysel, skladovanie, výrobu či obchodné priestory. Ak zvažujete výmenu osvetlenia, no nie ste si istí, ktoré svietidlo by bolo pre vaše potreby vhodné, zaujíma vás, koľko môžete ušetriť prechodom na LED, neváhajte sa na nás obrátiť. Radi vám odpovieme na akékoľvek otázky a pomôžeme s výberom vhodného osvetlenia.

Zdroje:

www.watt24.com/en/guide/fluorescent-tubes-ban-2023-all-you-need-to-know/
www.auralight.com/fi/discover-us/t8-and-t5-phase-out
www.facilitatemagazine.com/content/know-how/explainers/2023/02/28/how-respond-governments-ban-fluorescent-lighting

Vypracujeme vám riešenie na mieru

Každý projekt naceňujeme namieru podľa potrieb vášho priestoru. Nechajte si vypracovať cenovú kalkuláciu našimi špecialistami.

Tomáš Krúžek

obchodno-technický zástupca
(+421) 910 270 599
(+421) 32 286 14 84
led@freyaled.com