Dopyt

Máte otázku? Zanechajte nám odkaz.

12. júla 2021

Výskum s pestovateľskými LED svietidlami pre rast paradajok

Viac než rok trvajúci výskum s pestovateľskými LED svietidlami pre rast paradajok

Pokus s vodou chladenými LED pestovateľskými svietidlami v skleníku trvá už nejakú dobu. Uskutočňuje sa v Belgicku a jednou z prvotných myšlienok bolo zníženie dopadu pestovania na životné prostredie. Pestovateľ Tom Lefevre pestuje odrody paradajok citlivé na hnilobu a chce byť schopný ponúknuť zákazníkom udržateľne pestované a chutné paradajky počas celého roka. Ako sa zatiaľ tento pokus vyvíja a aké sú doterajšie zistenia?

Pestovateľské LED osvetlenie

Súčasťou cieľov belgického pestovateľa je pestovať paradajky s čo najnižším dopadom na životné prostredie.

Menšia spotreba energie a viac svetla

Lefevre posledné štyri roky osvetľuje plochu s rozlohou 6,5 hektára, kde na žiadosť svojich zákazníkov pestuje odrody paradajok ako San Marzano, klasické Romared, slivkové paradajky Volantis a mini slivkové paradajky. V roku 2019 boli niektoré svietidlá so svetelným zdrojom SON-T (vysokotlaková sodíková výbojka) na ploche 1,5 hektára nahradené vodou chladenými LED pestovateľskými svietidlami.

Tam, kde bolo pôvodne zavesených 8 svietidiel SON-T, je teraz striedavo zavesených 5 svietidiel SON-T a 5 LED svietidiel s rovnakou hodnotou elektrického príkonu. To znamená o 40 % menšiu spotrebu elektrickej energie svietidiel. Spolu produkujú celkovo 225 µmol/m2/s. V zime sa svietidlá používajú nepretržite, na jar sa najskôr vypnú výbojky a každé ráno sa na chvíľu rozsvietia LED svietidlá. Ak intenzita prirodzeného svetla presiahne 300 W/m2, LED svietidlá sa vypnú. Len čo sa intenzita svetla vráti pod túto úroveň, LED svietidlá sa znovu zapnú.

Pestovateľské LED osvetlenie 

Meranie stupňov Brix (Brix stupnica) je postup vyjadrujúci množstvo cukru v roztoku v stupňoch Brix (°Bx).

Chutné paradajky a zdravšie rastliny po celý rok

Hybridný systém osvetlenia pozostávajúci z kombinácie vysokotlakových sodíkových výbojok a pestovateľského LED osvetlenia zatiaľ priniesol viac plodín s kratším vegetačným obdobím. Vyjadrené v číslach: paradajky dozrievajú o desať dní rýchlejšie a produkcia stúpla o 10 až 12 %.

Dôležitá je aj chuť paradajok. Hodnoty hladiny cukrózy paradajok (Brix) sa merajú každý týždeň, aby bolo možné sledovať ich chuť. „S LED svietidlami sme zaznamenali dobré výsledky Brixu a môžeme sa dokonca priblížiť k rovnakým úrovniam ako počas leta. Sme si teda istí, že použitie LED namiesto prirodzeného svetla nebude mať negatívny vplyv na chuť.

LED osvetlenie nám tiež umožňuje udržiavať rastliny v rovnováhe a maximalizovať ich chuť.″ hovorí Lefere. Ďalej tvrdí, že paradajky pestované pod hybridným osvetlením sú nielen plodnejšie a produktívnejšie, ale sú aj zdravšie. „Pozorovali sme, že rastliny sú zdravšie, takže sú menej citlivé na stres a odolnejšie voči niektorým chorobám. To znamená, že môžeme použiť menej prípravkov na ochranu rastlín.″

Pestovateľské LED osvetlenie

Viac plodov, o 10 až 12 % vyššia produkcia a hladina cukrózy ako cez leto sú kľúčovými výsledkami testu hybridného osvetlenia u belgického pestovateľa paradajok.

Výhody vodou chladených LED svietidiel

Svietidlá so SON-T vytvárajú sálavé teplo, ktoré rastliny potrebujú a LED generujú väčší svetelný výkon bez dodatočného tepla. Tento systém funguje najlepšie, keď je riadenie procesu úplne integrované do počítača, čím je možné monitorovať a riadiť všetky vstupné a výstupné teplotné toky.

Hybridné (kombinované) osvetlenie sa javí ako ideálne riešenie pre rast paradajok, ale môže byť prospešné aj pre pestovanie kvetov, bobuľového ovocia a listových plodín. Významným benefitom je chladenie vodou, ktoré predĺži životnosť svietidiel a zvýši ich účinnosť, čo je dôležité v kontexte udržateľnosti. Potrebný je však ďalší výskum v tejto oblasti – je dôležité identifikovať odrody paradajok, ktoré najlepšie rastú pod LED osvetlením, nakoľko každá odroda reaguje na LED osvetlenie odlišne.

LED svietidlá sú čoraz efektívnejšie, rovnako ako aj čipy, čo znamená, že cena za μmol naďalej klesá. Prechod na LED osvetlenie má teda pre mnohých pestovateľov čoraz väčší zmysel.

Ak máte akékoľvek otázky k pestovateľskému LED osvetleniu, neváhajte nás kontaktovať.

Zdroje: 

  • https://pixabay.com/sk/

Vypracujeme vám riešenie na mieru

Každý projekt naceňujeme namieru podľa potrieb vášho priestoru. Nechajte si vypracovať cenovú kalkuláciu našimi špecialistami.

Tomáš Krúžek

obchodno-technický zástupca
(+421) 910 270 599
(+421) 32 286 14 84
led@freyaled.com