Dopyt

Máte otázku? Zanechajte nám odkaz.

5. augusta 2021

Nová LED technológia pre osvetľovanie obrazov

Prečo múzeá a galérie využívajú LED technológie? 

Každý, kto niekedy vstúpil do múzea alebo galérie, rozumie tomu, že použité osvetlenie nielenže osvetľuje priestory a artefakty, ale dotvára celkový zážitok z prezentovaného umenia. Nemenej dôležitou úlohou múzea či galérie je zaistiť vhodné podmienky pre vystavované diela. Mnohé z nich totiž bojujú s tým, že postupom času väčšina hodnotných obrazov mení svoju farbu. V minulosti boli na osvetlenie vystavovaných diel a priestorov využívané klasické žiarovky. Štúdie však ukázali, že používanie klasických žiaroviek je obzvlášť škodlivé pre diela vyrobené v období pred 19. storočím, ktoré boli prevažne vytvorené olejom na plátne, napr. ikonické Slnečnice od Vincenta van Gogha.

Prečo múzeá a galérie využívajú LED technológie na osvetľovanie obrazov?

(www.pexels.com)

Nejde len o znižovanie nákladov

Zmenou farebnosti netrpia len Van Goghove Slnečnice. Vďaka osvetleniu väčšina farieb mení svoj odtieň. Keď je vystavené majstrovské dielo, kurátori, dizajnéri osvetlenia a odborníci zo „svetlárskej“ oblasti spolupracujú na tom, aby bolo možné využiť dostatočné osvetlenie a zároveň zachovať obraz nepoškodený. Múzeá umenia pre znížovanie nákladov na energiu prechádzajú na používanie energeticky účinných LED diód. Táto zmena však nesúvisí len so znížením nákladov na energiu – LED diódy môžu uľahčiť uchovávanie obrazov.

Vedci dokázali identifikovať, ktoré farby svetla poškodzujú obrazy – pre van Goghove Slnečnice je to modré a ultrafialové svetlo. No v skutočnosti je ultrafialové žiarenie nežiadúce pre všetky obrazy. Vedec Aurelien David hovorí, že UV žiarenie by obrazy zničilo: „Zničili by ste umenie a to bez dobrého dôvodu.“ V minulosti chránili múzeá svoje maľby UV filtrami nad žiarovkami. LED diódy to však dnes zjednodušujú: neprodukujú žiadne UV žiarenie. Problémom však je, že LED diódy musia byť špeciálne navrhnuté tak, aby stratili svoje prirodzené odlesky.

LED pre galérie

(www.pexels.com)

Diela umelcov v novom svetle

Problémom s nežiadúcimi odleskami čelili aj usporiadatelia výstavy v susednom Česku v Národnej galérii v Prahe, ktorá predstavila výber najvýznamnejších obrazov zo Zbierky starého umenia v Českej republike spojeného s fondami českého a európskeho umenia renesancie a baroka. A práve osvetlenie obrazov z doby baroka bolo najväčšou výzvou. Štandardné osvetlenie bežne používané v galériách nedokázalo rozmerné tmavé a lesklé miesta na plátne osvetliť tak, aby na nich nevznikali nežiadúce odlesky a príliš tmavé plochy.

Výber osvetlenia sprevádzali dlhé prípravy – svetelno-technické výpočty a skúšky inštalácie osvetlenia. Spoločnosť, ktorá osvetlenie inštalovala, nakoniec nielen že navrhla vhodný systém osvetlenia, ale dokonca aj vyrobila stojanové svietidlo s masívnou kruhovou základňou, stojanom s DALI predradníkmi a LED modulom, ktoré bolo doplnené desiatimi bodovými svietidlami a trinástimi stmievateľnými okruhmi. Jednotlivé okruhy boli osadené LED s 2 700 až 6 500 K s Ra 80 až 98. Nastavené boli rôzne svetelné a farebné scény a jednotlivé svietidlá boli opakovane prestavované a natáčané do rôznych smerov. Obrazy boli osvetľované zhora, zdola, z bokov, bodovými svietidlami, so širokým uhlom svetelného zväzku a priamym aj nepriamym svetlom. Konečné rozhodnutie padlo na osvetlenie galérie nepriamym svetlom  od klenutého stropu. Dodatočné výpočty a merania overili dodržanie predpísaných hodnôt pre osvetlenosť obrazov.

V posledných rokoch vývojári a výrobcovia svietidiel kladú väčší dôraz na samotné umelecké diela, než na rovnomernosť osvetlenia miestnosti, než ako tomu bolo v minulosti. Stmievaním celej galérie a usmerňovaním svetla sa umeleckému dielu dostane menšej expozícii, a tým aj k menšiemu poškodeniu. Či už teda obdivujete samotný obraz alebo kladiete dôraz na celkový zážitok z umenia, LED technológii sa nedá uprieť, že robí kultúrny zážitok lepším a šetrnejším k vystavovaným dielam.

ZDROJE:

  • www.techtimes.com/articles/75898/20150811/museums-led-van-gogh.htm 
  • www.wired.com/2015/08/museums-using-leds-protect-prettify-paintings/?utm_source=WIR_REG_GATE  
  • www.odbornecasopisy.cz/svetlo/clanek/dila-starych-mistru-v-novem-svetle–4257

Vypracujeme vám riešenie na mieru

Každý projekt naceňujeme namieru podľa potrieb vášho priestoru. Nechajte si vypracovať cenovú kalkuláciu našimi špecialistami.

Tomáš Krúžek

obchodno-technický zástupca
(+421) 910 270 599
(+421) 32 286 14 84
led@freyaled.com