Dopyt

Máte otázku? Zanechajte nám odkaz.

15. augusta 2013

Typy svetelných diód (svietidlá do domácnosti)

Pri nákupe LED žiaroviek či svietidiel do domácnosti sa môžete často stretnúť s údajom o počte diód či type použitých diód, v ktorých figuruje množstvo pre laika nezrozumiteľných skratiek. Aký typ diódy je však najvhodnejší? Ponúkame vám krátky prehľad typov diód, ktoré sú používané pri výrobe svietidiel do domácnosti.

Vysokosvietivé LED

Pôvodné LED, ktoré sa pomaly prestávajú vyrábať a používať. Svietia totiž v nevýhodnom, dnes už aj nedostačujúcom uhle 60°, preto sa nimi osadené LED svietidlá vyznačujú pomerne nízkou svietivosťou.

Výkonné LED (Power LED)

Podobne ako vysokosvietivé diódy je ich používanie na ústupe a sú nahrádzané novšími technológiami. Jedným z dôvodov je tiež úzky rozptyl svetla (60°), ďalším je nízky svetelný tok. Stále ich však nájdete v starších typoch žiaroviek (napr. v tejto bodovej žiarovke).

LED žiarovka s POWER čipom  Vysokosvietivý LED čip

SMD LED

„Surface Mounted Diode“ je skratka rodiny LED čipov, ktorá sa neustále rozrastá a jej vlastnosti vylepšujú. Jednoznačne a v asi všetkých smeroch prekonáva možnosti pôvodných LED. Okrem mnohých žiaroviek (napr. žiarovky 2323SMD 9W) nájdete tieto čipy aj v LED paneloch, LED lineárnych svietidlách či LED trubiciach.

  • SMD 3528 LED – jednodiódový čip s povrchovou veľkosťou 3,5 x 2,8 mm a príkonom 0.08W. Vyznačuje sa dvojnásobne vyššou svietivosťou ako klasické diódy a výrazne lepším rozptylom svetla (120°). Na rozdiel od ďalších SMD LED čipov obsahuje len jeden čip, čo umožňuje lepšie chladenie vzduchom.
  • SMD 5050 LED – trojdiódový čip s povrchovou veľkosťou 5 x 5 mm a príkonom 0.24W. Oproti pôvodným (napr. vysokosvietivým) diódam sa vyznačuje až 6-krát vyššou svietivosťou i účinnosťou, a výrazne lepším rozptylom svetla (120°). Oproti SMD 3528 sa menej zahrieva. Použitý je napríklad aj v tejto žiarovke.
  • SMD 5630 LED – trojdiódový čip s povrchovou veľkosťou 5,6 x 3,0 mm a príkonom 0,5 W. Hoci má menšie rozmery ako SMD 5050, vyznačuje sa vyššou svietivosťou (až 80 lm/W). Vďaka menšej výške, má lepšie zabezpečené chladenie, pričom, rozptyl svetla ostal zachovaný – 120°.

LED žiarovka s SMD LED čipom SMD čip

COB LED 

Zlúčenie viacerých SMD čipov do jedného väčšieho čipu, ktorý zaručuje lepšiu svietivosť, akú by dosiahla skupina samostatných SMD čipov. Nevýhodou tohto typu diódy je vyššia cena i prevádzková teplota, ktorá navyše vyžaduje lepšie zabezpečené chladenie. V našej ponuke tento typ čipu obsahuje napr. bodová žiarovka COB GU10 5W, ale používa sa aj pri výrobe mnohých LED reflektorov.

LED žiarovka s COB čipom  COB LED čip

MCOB LED

„Multi cups/chips on the board“ – najnovšia LED technológia, ktorá pomaly nahrádza väčšinu predávaných LED čipov. Na rozdiel od SMD čipov či COB čipov majú podstatne lepšie zabezpečené chladenie, pretože sú umiestnené priamo na chladiči. Vďaka tomu dosahujú vyššiu svietivosť a zároveň sa znižuje ich výrobná cena.

Vďaka údaju o počet diód môžete mať predstavu o skutočnej svietivosti kupovaného LED svietidla: čím viac diód, tým vyššia svietivosť. No buďte opatrní a nezabudnite na to, že každá dióda má iné vlastnosti. Pred kúpou si tiež preštudujte údaje o svetelnom toku či teplote svetla, spotrebe či indexe podania farieb. Majte tiež na mysli, že toto rozdelenie platí len pre svietidlá určené na použitie v domácnosti – v priemyselných svietidlá a svietidlách verejného osvetlenia sú použité iné typy diód.

MCOB LED čip

Vypracujeme vám riešenie na mieru

Každý projekt naceňujeme namieru podľa potrieb vášho priestoru. Nechajte si vypracovať cenovú kalkuláciu našimi špecialistami.

Tomáš Krúžek

obchodno-technický zástupca
(+421) 910 270 599
(+421) 32 286 14 84
led@freyaled.com