Dopyt

Máte otázku? Zanechajte nám odkaz.

24. mája 2024

PREDAJNE: Ako zvýšiť predaje pomocou osvetlenia?

Vplýva osvetlenie predajne na náladu zákazníkov? A čo na ich spokojnosť, nákupné správanie a predaje? V dnešnom článku sa na tieto zaujímavé súvislosti pozrieme bližšie! Zistíte, čo všetko dokáže osvetlenie ovplyvniť a čo môžete vo vašej predajni získať vďaka správne navrhnutej osvetľovacej sústave.

Osvetlenie – významný faktor, na ktorý sa často zabúda

Úspech v maloobchode je výsledkom rôznych faktorov, ktoré sa vzájomne prelínajú. Od kvality produktov cez cenovú politiku až po marketingovú stratégiu, spokojnosť zákazníkov a vnímanie značky – aj ten najmenší detail môže významne ovplyvniť predaje.

Jedným z opomínaných, avšak zásadných faktorov, je osvetlenie. Často sa jeho vplyv na správanie zákazníkov podceňuje. Pri návrhu osvetlenia sa mnohokrát rieši len jeho primárna funkcia – aby bola predajňa dostatočne osvetlená a produkty dobre viditeľné. V dnešnom silne konkurenčnom prostredí však tento prístup nestačí. 

Funkcia osvetlenia v predajni
Zdroj obrázka: www.pexels.com

Vplyv osvetlenia na nákupné správanie

Úlohou osvetlenia v predajniach už dávno nie je len zabezpečiť vizuálny komfort a dostatočnú viditeľnosť produktov. Z mnohých štúdií vykonaných za posledné obdobie vieme, že osvetlenie predajne významne ovplyvňuje spotrebiteľské správanie. Vďaka dobre navrhnutému osvetleniu sa zákazníci môžu vo vašej predajni cítiť príjemne, dokážu „vypnúť hlavu“, relaxovať a nechať sa inšpirovať novými nápadmi.

Čo všetko dokáže osvetlenie v predajni? 

  • vytvoriť pozitívny prvý dojem
  • navodiť atmosféru
  • ovplyvniť náladu zákazníkov
  • zlepšiť prezentáciu produktov
  • podporiť príjemný spotrebiteľský zážitok
  • strategicky nasmerovať zákazníkov 
  • ovplyvniť nákupné rozhodnutia zákazníkov
Vplyv osvetlenia na nákupné správanie
Zdroj obrázka: www.pexels.com

Vidíme, že osvetlenie má veľkú moc. Nielenže navodzuje určitú atmosféru a mení náladu zákazníkov, dokáže ovplyvniť aj nákupné správanie – teda to, či si zákazník váš produkt kúpi alebo nie

Vedeli ste, že…?

Osvetlenie ovplyvňuje náladu, vnímanie priestoru a nákupné rozhodnutia bez toho, aby sme si to často ako zákazníci vôbec uvedomovali. V priestoroch predajne sa nejako cítime, avšak neanalyzujeme, prečo to tak je a čo nám tento pozitívny/negatívny pocit prináša. Aké je teda ideálne osvetlenie z pohľadu zákazníka? Áno, tipujete správne – funkčné, príjemné a také, ktoré si ani neuvedomujeme. 

Osvetlenie predajne so športovými potrebami
Naša realizácia v predajni Intersport, Avion Bratislava – na osvetlenie predajne so športovými potrebami sme použili LED panely OMEGA s rozmermi 30 × 120 cm a teplotou svetla 5 000 K (studená biela) 

Ukážte svoj tovar v tom najlepšom svetle

Osvetlenie predstavuje pre predajne účinný nástroj – dokáže vytvoriť želanú atmosféru priestoru a ovplyvniť spotrebiteľský zážitok. Dobre osvetlené predajne dokážu svojich zákazníkov zaujať a „vtiahnuť“ do ich sveta – vizuálne rozprávajú príbehy, vedú nakupujúcich cez jednotlivé uličky, upozorňujú na dôležité miesta. Dokážu poukázať na jedinečnú farbu, textúru či kvalitu materiálov a prezentovať produkty v tom najlepšom svetle.

Zaujímavosť:

Výskum uskutočnený Seoul International Color Expo ukázal, že až 92,6 % ľudí kladie pri nákupe produktov najväčší dôraz na vizuálne faktory. Len 5,6 % uviedlo, že najdôležitejší je hmat, sluch a čuch mali len 0,9 %. Zákazníci nakupujú hlavne „očami“, preto sa obchodníkom oplatí investovať do kvalitného osvetlenia.  

Vysoký index podania farieb
Zákazník by mal byť schopný bez problémov rozpoznať farby a detaily jednotlivých produktov. Pri niektorých výrobkoch (napr. oblečenie, dekoratívna kozmetika, nebalené potraviny…) je dôležitý aj vysoký index podania farieb, ktorý zabezpečí verné zobrazenie skutočných farieb.
Zdroj obrázka: www.pixabay.com

Osvetlenie predajne by malo zabezpečiť svojim zákazníkom pohodlné nakupovanie bez akýchkoľvek rušivých vplyvov (prílišná alebo naopak nedostatočná intenzita osvetlenia, nevhodná farba svetla…). Je dôležité, aby vašim zákazníkom bolo vo vašej predajni príjemne. Dobrú zákaznícku skúsenosť a príjemné emócie budú vyhľadávať opäť – lojálny zákazník je vaším najväčším darom.

Osvetlenie podľa druhu predajne

Osvetlenie v teplých tónoch sa hodí do predajní, v ktorých chcete vytvoriť útulnú a domácku atmosféru. Môže povzbudiť zákazníkov k tomu, aby sa vo vašom obchode cítili „ako doma“, chvíľu sa zdržali a objavovali. 

Je ideálne pre:

  • butiky s oblečením
  • kvetinárstva
  • obchody s dekoráciami či suvenírmi
  • predajne s prírodnou kozmetikou
  • kníhkupectvá… 
Osvetlenie obchodu teplou farbou svetla
Zdroj obrázka: www.pixabay.com

Naproti tomu intenzívnejšie osvetlenie v chladnejších tónoch pôsobí moderne, profesionálne a čisto. Takéto osvetlenie dáva vyniknúť inovatívnosti, funkčnosti, technickým detailom a dizajnu produktov. 

Hodí sa pre:

  • predajne s elektronikou
  • predajne vozidiel
  • klenotníctva
  • obchody s luxusnými výrobkami

Pre mnohé predajne môže byť ideálna neutrálna biela – predstavuje akúsi zlatú strednú cestu. Osvetľovacia sústava sa taktiež môže skladať z viacerých druhov svietidiel/teplôt svetla. Predajňa vozidiel môže byť napríklad osvetlená neutrálnou bielou, vystavené vozidlá zas akcentačným osvetlením vyššej intenzity v studenej bielej. 

Obľúbená je taktiež možnosť nastavenia farebnej teploty – tzv. tunable white. Ako takéto osvetlenie viete využiť vo svojej predajni? Zimný sortiment môžete osvetliť svetlom viac „do biela“, letný zas svetlom viac „do žlta“.

A čo typ svietidiel? Záleží samozrejme na druhu predajne, vo všeobecnosti sa však najčastejšie využívajú LED lištové systémy, ďalej LED lineárne svietidlá a LED panely

Vedeli ste, že…?

Existujú LED svietidlá špeciálne určené na osvetlenie pečiva a mäsa. Ich svetelné spektrum dokáže zvýrazniť prirodzenú farbu týchto potravín. 

Nezabúdajte však na to, že každá predajňa je jedinečná, preto si zaslúži osvetlenie „šité na mieru“. Navyše, rôzne priestory predajne si môžu vyžadovať rôzne druhy osvetlenia.  

Osvetlenie predajne s oblečením
Naša realizácia v predajni MONO v nákupnom centre OC ROCA, Košice – do predajne pánskych oblekov sme netradične nainštalovali LED priemyselné svietidlá IVA, ktoré však svojim industriálnym dizajnom skvelo podčiarkli charakter priestorov 

Teplá biela „víta“, studená upozorňuje

Ako sme už spomínali, predajňu môžete rozdeliť na viaceré pomyselné sekcie, napr. vstupné priestory, uličky, propagačné zóny, figuríny, kabínky…Každá zo zón môže mať iný, pre ňu najvhodnejší druh osvetlenia

Vysvetlime si to na príklade. Ak vo vstupných priestoroch predajne použijete teplé a príjemné osvetlenie, vytvoríte tak dobrý prvý dojem – „vtiahnete“ zákazníkov dovnútra. Jasné akcentačné osvetlenie môže naopak upozorniť zákazníka na špeciálnu zónu – vystavené produkty, figuríny, vitrínu či pokladňu.  

Akcentačné osvetlenie v predajni
Predajňa MONO, Košice: Bočný nástenný panel s industriálnymi regálmi, figurínami a nápaditou prezentáciou strihov si zaslúži svoje vlastné akcentačné osvetlenie

Náš tip:

Ak máte obchod s oblečením, nezabúdajte na kvalitné osvetlenie skúšobných kabínok. Predstavujú miesto, kde sa zákazník veľakrát rozhoduje o kúpe tovaru.

Čo získate výmenou starého osvetlenia za nové?

1. Optimálne osvetlenie priestoru

V poslednej dobe sa do popredia dostáva komplexný návrh osvetlenia priestorov, nielen samotná výmena starých svietidiel za nové (kus za kus). Mnohí obchodníci si totiž uvedomujú, aký veľký vplyv má na nákupné správanie a celkovú pohodu ich zákazníkov práve osvetlenie. Po profesionálnom návrhu celej osvetľovacej sústavy je preto v súčasnosti oveľa väčší dopyt, ako tomu bolo napríklad pred desiatimi rokmi.

Do osvetľovacej sústavy musí byť zvolený vhodný typ/typy svietidiel, svietidlá musia mať optimálny uhol vyžarovania a umiestnenie. Osvetlenie musí mať správnu intenzitu, farbu a hodnovernosť podania farieb.

Užitočné môže byť aj riadenie osvetlenia, a to hlavne v priestoroch, kde zvonku preniká prirodzené osvetlenie. Vďaka riadeniu osvetlenia viete dosiahnuť dodatočnú úsporu až 20 %.

Riadenie osvetlenia v predajni
Riadenie osvetlenia dokáže ušetriť vaše náklady – senzory svietidiel zohľadňujú prírastok denného svetla a upravujú intenzitu umelého osvetlenia.
Zdroj obrázka:
www.pexels.com

2. Spokojní zákazníci motivovaní ku kúpe

Pri návrhu osvetlenia by sme sa mali zamerať predovšetkým na príjemnú zákaznícku skúsenosť. V ideálnom prípade by si zákazník nemal ani všimnúť, že sa v predajni nejaké osvetlenie nachádza. Osvetlenie by nemalo rušiť, oslňovať a malo by zvýrazňovať vystavený tovar.

Farba svetla podľa farieb produktov
Ak budeme napríklad na hnedý/béžový produkt svietiť teplou farbou svetla, zvýrazníme teplé tóny a tovar bude vyzerať v očiach zákazníka príťažlivejšie. Ak však na ten istý tovar zasvietime studenou farbou, bude vyzerať nevýrazne a mdlo.
Zdroj obrázka: www.pexels.com

Moderné LED technológie vedia priniesť do vašej predajne všetko potrebné – nerušivé osvetlenie, ktoré vytvára príjemnú atmosféru, podporuje zákaznícky zážitok a motivuje k nákupu.

3. Úspora nákladov

Okrem zvýšenia predajov vám energetický úsporné LED osvetlenie dokáže zabezpečiť aj zníženie prevádzkových nákladov. Náklady na energie a údržbu sú v porovnaní s konvenčným osvetlením omnoho nižšie. 

MODELOVÁ SITUÁCIA:

Koľko dokáže obchodník ušetriť vo svojej prevádzke (cca 400 m2) vďaka kompletnej výmene osvetľovacej sústavy? 

Stará osvetľovacia sústava častokrát nespĺňa požiadavky na intenzitu osvetlenia. V niektorých prípadoch preto ponúkame zákazníkovi kompromis medzi úsporou a zvýšením intenzity osvetlenia. Štandardne ale úspora predstavuje približne 60 %. V prípade riadenia osvetlenia (napr. stmievaním na základe príspevku denného svetla) je možné dosiahnuť ďalšie významné úspory. Celková úspora sa tak môže vyšplhať až na 80 %.

Neváhajte sa na nás obrátiť!

Máme skúsenosti s navrhovaním osvetlenia pre rôzne typy priestorov, vy ako obchodníci poznáte svoju cieľovú skupinu a svoj tovar. Spoločne môžeme vymyslieť riešenie, ktoré zlepší prezentáciu vašich priestorov, podporí predaj a zníži vaše náklady. Návrh konkrétnej osvetľovacej sústavy je tak výsledkom našej spolupráce. 

Na základe našich skúseností a svetlo-technických prepočtov v simulačnom softvéri vieme navrhnúť optimálne osvetlenie „ušité na mieru“ vašej predajni a vašim zákazníkom. Ponúkame komplexné riešenie – nielen návrh osvetlenia, ale aj montáž a demontáž, servis a poradenstvo.

Zdroje:

  • https://www.academia.edu/19814886/CONSIDERATIONS_REGARDING_USE_AND_ROLE_OF_COLOUR_IN_MARKETING
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014829639900082X
  • Cuttle, C. and Brandston, H. (1995) ‘Evaluation of Retail Lighting’, Journal of the Illuminating Engineering Society, 24(2), pp. 33–49. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00994480.1995.10748117
  • Quartier, K., Christiaans, H., and Van Cleempoel, K. (2008) Retail design: lighting as an atmospheric tool, creating experiences which influence consumers‘ mood and behaviour in commercial spaces, in Durling, D., Rust, C., Chen, L., Ashton, P. and Friedman, K. (eds.), Undisciplined! – DRS International Conference 2008, 16-19 July, Sheffield, United Kingdom. https://dl.designresearchsociety.org/drs-conference-papers/ drs2008/researchpapers/48 

Vypracujeme vám riešenie na mieru

Každý projekt naceňujeme namieru podľa potrieb vášho priestoru. Nechajte si vypracovať cenovú kalkuláciu našimi špecialistami.

Tomáš Krúžek

obchodno-technický zástupca
(+421) 910 270 599
(+421) 32 286 14 84
led@freyaled.com