Dopyt

Máte otázku? Zanechajte nám odkaz.

4. augusta 2020

Ovládanie vývojových fáz rastlín vďaka LED osvetleniu

Keď prirodzené slnečné svetlo nestačí

Svetlo má významný vplyv na rast rastlín a vo výraznej miere ovplyvňuje intenzitu látkovej premeny v rastlinných organizmoch. Zatiaľ čo slnečné žiarenie obsahuje celé farebné spektrum, LED zdroj sa dá regulovať tak, aby stimuloval rôzne fotoreceptory v rastline. Týmto spôsobom je možné ovplyvniť tvorbu kvetov rastlín, ich tvar a celkovú stavbu. Každá rastlina má však špecifické nároky pre svoj vývoj – spektrálna citlivosť, intenzita žiarenia a ďalšie parametre, ktoré závisia od konkrétneho druhu rastliny. 

LED osvetlenie pre pestovanie rastlín

Vlnová dĺžka svetla použitého na kultiváciu rastlín ovplyvňuje chuť a štruktúru rastlín. Vedci zistili, že ovocie pestované pod LED svietidlami je sladšie, ako ovocie produkované inými druhmi svietidiel.  

Ako vníma svetlo rastlina?

Rastliny vnímajú svetlo odlišne ako ľudské oko. Ide hlavne o rozdielnu spektrálnu citlivosť. Ľudské oko je najcitlivejšie na vlnové dĺžky približne uprostred spektra viditeľného žiarenia, rastliny majú, naopak, najvyššiu citlivosť v oblastiach krajného viditeľného spektra, teda v modrej (s maximom asi 450 nm) a červenej (s maximom asi 660 nm) časti spektra viditeľného žiarenia.

 Fotosynteticky aktívne žiarenie

Viditeľné žiarenie je zdrojom energie, ktorú rastliny potrebujú na fotosyntézu. Preto sa označuje ako fotosynteticky aktívne žiarenie (FAR) a týka sa svetla s vlnovými dĺžkami od 400 nm do 700 nm.

Svetelné jednotky ako lux a lumen sa používajú pre osvetlenie, ktoré vníma ľudské oko. Množstvo svetla generovaného pre rastliny sa udáva v jednotkách μmol/s (mikromol za sekundu) alebo μmol/s/m2 (mikromol na meter štvorcový za sekundu).

Ako to funguje?

Rastliny reagujú na pomer energie v rôznych farebných spektrách svetla, a tak je možné ovplyvniť faktory rastu (tvar, správny rast), nutričný obsah, chuť plodu a rýchlosť kvitnutia. Pre rastliny je dôležitá aj teplota okolia, vlhkosť vzduchu, množstvo zálievky, pomer vzduchu a oxidu uhličitého.

Množstvo a spektrum svetla ovplyvňuje nielen objem rastu, ale aj kvitnutie a dozrievanie. Kvalita svetla ovplyvňuje stavbu tela rastlín a s vhodným spektrom svetla je možné kompletne ovplyvniť vegetačné obdobie rastlín a ich produkciu.

Jednotlivé nastavenia farebného spektra podporujú vegetačné fázy rastu rastlín:

1. klíčenie2. rast3. kvet4. plod
KlíčenieRast rastlínKvetPlod
  • Modré svetlo (400 – 520 nm) rastlina využíva k distribúcii rastových hormónov a prispôsobuje svoj tvar (množstvo listov) k intenzite a smeru žiarenia.
  • Zelené svetlo (500 – 600 nm) bolo donedávna pre rastliny považované za zbytočné, pretože zelené rastliny väčšinu energie v zelenom spektre odrazia naspäť do okolia. Pri nedávnych výskumoch sa však zistilo, že zelené svetlo vyživuje spodné listy rastlín.
  • Červené svetlo (630 – 660 nm) využíva rastlina k fotosyntéze a k rastu stonky (tzv. naťahovanie sa za slnkom). Červené svetlo tiež reguluje kvitnutie a klíčenie semien.
  • Tmavočervené svetlo (720 – 740 nm) sa nachádza približne o 100 nm ďalej, než červená farba. Pre rastliny je tmavočervené spektrum veľmi dôležité – dokáže prejsť do spodných vrstiev kvetov a podporuje rast spodných listov a skracuje fázu od rastliny ku kvetu.
Ovládanie vývojových fáz vďaka LED osvetleniu

Je dokázané, že väčšie množstvo červeného svetla prináša väčšiu úrodu rajčín. Ak plánujete pestovať uhorky, bude potrebné využiť tmavočervené svetlo, pretože vďaka tejto vlnovej dĺžke sa budú listy viac rozpínať.

Viac svetla a menej spotrebovanej vody

Kombinácia rôznych čipov umožňuje namiešať ľubovoľné svetelné spektrum a dynamicky ho meniť. A nakoľko každá rastlina vyžaduje iné svetelné podmienky, LED svietidlá sa javia ako najideálnejšie riešenie pre využitie v poľnohospodárstve. Spektrum a úroveň svetla sú presne naladené na konkrétne plodiny a podmienky pestovania. 

Optimalizáciou množstva expozície osvetlenia pre konkrétne plodiny môžeme určiť, kedy budú plodiny pripravené na zber a predaj. Okrem toho množstvo svetla tiež ovplyvňuje veľkosť, silu a zdravie listov rastlín, ako aj schopnosť rastlín odolávať škodcom a chorobám. LED osvetlenie tak umožňuje pestovateľom efektívny spôsob pestovania rastlín, ktorý je bezpečný, zaisťuje spoľahlivú a pravidelnú dodávku plodín, upokojuje potreby zákazníkov a umožňuje pestovateľom väčšiu kontrolu nad svojou úrodou.

Pozrite si našu ponuku: LED pestovateľské svietidlá

Zdroje: 

  • https://advancedledlights.com/blog/grow-tips/effects-light-quantity-quality-plant-characteristics/ 
  • https://advancedledlights.com/blog/technology/nasa-research-optimum-light-wavelengths-plant-growth/ 
  • https://advancedledlights.com/blog/technology/the-complete-list-of-led-grow-lights-benefits-the-best-option-for-indoor-plants/ 
  • https://advancedledlights.com/blog/grow-tips/effects-light-quantity-quality-plant-characteristics/ 
  • https://advancedledlights.com/blog/grow-tips/choose-best-led-light-recipes-plants/ 
  • https://gpnmag.com/article/what-is-the-ideal-lighting-spectrum/ 
  • https://www.led-professional.com/resources-1/articles/uv-led-technology-for-emerging-applications-in-agriculture/figure-1.jpg

Vypracujeme vám riešenie na mieru

Každý projekt naceňujeme namieru podľa potrieb vášho priestoru. Nechajte si vypracovať cenovú kalkuláciu našimi špecialistami.

Tomáš Krúžek

obchodno-technický zástupca
(+421) 910 270 599
(+421) 32 286 14 84
led@freyaled.com